İNSANLARI VE PET HAYVANLARINI ENFEKTE EDEBİLEN ÖNEMLİ PATOJENLER 

Pet hayvanlarınızda Toxoplasma gondii, Cryptosporidium spp., Echinococcus spp. ve Toxocara spp. gibi hem hayvanlarınızı enfekte eden hem de sizlere bulaşabilen parazit hastalıkları bulunabilir. Bu sebeple belirli periyotlarda hayvanınızın dışkı örnekleri incelenerek pozitiflik saptanması halinde etkene özgü ilaç ile tedavi edilmesi gerekmektedir.  Pet hayvanı bakan veya bu hayvanlar ile sık temas edenlerin bu patojenlerin bulaş yolları hakkında bilgi sahibi olması hem kendi hem de hayvan sağlığını koruması açısından önemlidir. Aşağıda ilgili hastalıklarla ilgili bilgiler bulunmaktadır. 

TOKSOPLAZMOZİS

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içinde önemli paraziter hastalıklar arasında yer alan toksoplazmozis, insanlara kedilerden bulaşmaktadır. Kedilerde yapılan araştırmalarda yaklaşık olarak %30’unun hayatlarının bir döneminde bu parazit ile karşılaştıklarını göstermektedir. Diğer bir ifade ile kediler yaşamlarında bir dönemde Toxoplasma gondii ile enfekte olduklarında dışkılama sırasında çevreye bu paraziti yayarlar. 

Bu durum;

  1. Hamilelik sırasında meydana gelir ve anneye bulaşırsa düşükler meydana gelebilir.
  2. Hamilelik sırasında meydana gelir ve anneye bulaşırsa bebek bazı rahatsızlıklar ile doğabilir.
  3. İmmün sistemi baskılanmış hastalarda (kanser tedavisi gören, HIV-pozitif veya farklı nedenlerle immün sistemi baskılayıcı tedavi alan hastalar gibi) ölümle sonuçlanan durumlara neden olabilir.  
Kedim enfekte mi?
Toxoplasma gondii’nin insanlara bulaşan formları enfekte bir kediden yaklaşık olarak 20 gün boyunca atılır. Bu enfektif formlara ookist adı verilir ve boyutları çok küçük olduğu için mikroskopta dahi seçilmesi zor olup uzmanlık gerektirir. Bu sebeple ileri tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Farklı zamanlarda alınan 3 dışkı örneğinde Toxoplasma gondii DNA’sı araştırılarak kedinizin pozitif olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

 

Detaylı bilgi için Uzman Veteriner Hekim Muhammet KARAKAVU E-mail:muhammet.karakavuk@ege.edu.tr